Fod og ankel

fod3

Forstrækning i anklen

Ankelleddet er omgivet af flere ledbånd og ledkapsler, der sammen med muskulatur er med til at stabilisere leddet. En forstrækning opstår ved at man under landing forvrider foden, noget som kan medføre skade på de ulige strukturer. Skaden kan variere fra lette forstrækninger til totale afrivninger af ledbånd.

Akillessenen

Akillessenen er den tykkeste og stærkeste sene i kroppen. Denne sene er udsat for store belastninger, særligt under løbe- og hoppeaktiviteter. Akillessenen er fælles sene for de to største muskler i læggen (gastrocnemius og soleus) og har er fæstet på hælbenet. Akut akillessenebetændelse kalder man i dag akut akillessenelidelse, og kronisk akillessenebetændelse kalder man langvarig akillestendinose.

Skæv storetå

Hallux valgus er en fejlstilling af storetåen, således at den vrides udad i retning af lilletåen. Samtidig er stortåens led vredet indover i retning af den anden fod.

Tåpudesmerter

Metatarsalgi betyder øm tåpude eller forfod. Metatarsalgi er sammensat af ordene metatarse og algi. Metatarsene er navnet på de fem knogler i foden, der forbinder midterfoden med tæerne. Algi betyder smerte.

Følelsesløshed i tæerne

Mortons nevrom er en godartet vækst eller fortykkelse af en nerve, som går til tæerne. Nevromet (også kaldet en nerveknude) er mest almindelig mellem 2. og 3. eller 3. og 4. tå (1. tå er storetåen og 5. tå er lilletåen). Mange kilder anser det ikke som et ægte nevrom, men snarere som en fibrøs vævsdannelse rundt om nerven.

Hælsmerter

Plantar fascitt er en irritation i et senelignende bindevæv under foden som kaldes plantarfascien. Bindevævet er fæstnet under foden på ydersiden af hælbenet og går i vifteform frem mod tæerne.

Haglunds hæl

Haglunds hæl er en benet udvækst øverst på den bagerste del af hælbenet (calcaneus) hvor akillessenen fæstnes. Den spidse udvækst kan gøre at der bliver mindre plads mellem benet og akillessenen, og derved irritere selve senen og det bløde væv i området, således at man får hælsmerter. Her sidder der en lille slimsæk, der kan blive betændt og hævet (bursitt), hvis der opstår friktion mellem hælbenet og ens fodtøj. Dette giver en karakteristisk kugle på bagsiden af hælen, som forbindes med Haglunds.

Overpronation

Pronation er den rullebevægelse foden gør, når den rammer jorden. Normalt starter bevægelsen på ydersiden af hælen, ruller fremover og afslutter med stortåen. Korrekt pronation er vigtig for at fordele belastningen over hele foden og absorbere stød.