Ben, knæ og læg

Korsbåndsskader
Knæet har to korsbånd – et på forsiden og et på bagsiden.  Korsbåndene er passive stabilisatorer i knæet. Forreste korsbånd forhindrer lægbenet i at glide frem i forhold til lårbenet, mens det bagerste korsbånd forhindrer at lægbenet glider bagover i forhold til lårbenet.  Omkring 90-95 % af alle korsbåndskader rammer det forreste korsbånd.  Ofte rammes også menisk og/eller sideligamenter i forbindelse med korsbåndskader.

Iskias
Iskias nerven er en sammensætning af nerverødderne i nedre del af lænden. Iskiasnerven er den største nerve i kroppen og starter nederst i lænden, baner sig vej ud under bækkenet og bagerste del af hoften, under sædemuskulatur og videre ned langs bagsiden af låret, og helt ned til under fodsålen.

Falsk iskias (iskialgi)/ andre årsager til smerteudstråling og følelsesløshed i ben.
Udstrålende smerte i benet er en almindelig lidelse, og årsagerne kan være mange. En af dem er iskias, som ofte er forårsaget af prolaps i mellemhvirvelskiven, og som fører til irritation og betændelse af iskias nerven.

Jumper’s knee / Springerknæ
Jumper’s knee / springknæ er en lidelse i patellarsenen (sene som går fra knæskallen og ned til øvre del af lægbenet) og ses ofte hos idrætsudøvere og motionister.

Skinnebensbetændelse
Skinnebensbetændelse skyldes overbelastning af muskel- og senefæste langs indersiden af de nedre 2/3 af skinnebenet og er en meget almindelig belastningslidelse. Dette er den hyppigst forekommende, kroniske belastningsskade hos idrætsudøvere.. Tilstanden er specielt hyppig blandt løbere, gymnaster og i forbindelse med holdidræt.

Løbeknæ
Løbeknæ (Runner’s knee) har fået sit navn fordi denne tilstand er hyppigt forekommende hos langdistanceløbere. Tilstanden opstår når de kraftige senespændinger på ydersiden af låret irriteres af knoglen på lårbenets ydre del ved knæet, noget som ofte gør det umuligt at løbe uden smerter.

Menisken
Menisken er to støddæmpende bruskskiver inde i knæleddet, der på grund af sin form også hjælper med at stabilisere knæleddet. Skade på den indre menisken er mest almindelig, mens skade på den ydre menisken giver større konsekvenser i forhold til stabilitet.

Patellofemoralt smertesyndrom
Defineres som smerter bagved/rundt om knæskålen, hvor det ikke er muligt at finde en nøjagtig smertegivende struktur via test eller billeddiagnostik. Dette er den mest almindelige idrætsmedicinske lidelse i knæet og forekommer ofte hos idrætsudøvere.